Kæmpe bogudsalg! Alle strikkebøger: 50 kr stk. 😱

Strikkeprøven


Hvorfor er de så vigtige? Alle strikkedesignere vil have dig til at lave en strikkeprøve inden du går i gang med dit strikkeprojekt. Men det kan være så kedeligt at lave et stykke arbejde, som man ikke skal bruge til noget, og man vil i virkeligheden bare gerne i gang med det ny projekt. Lyder det bekendt?

I dette opslag vil jeg slå et slag for strikkeprøven, fortælle lidt om hvorfor den er så vigtig, guide dig til et par tips og tricks, samt tilbyde et par gode råd til hvordan du lærer at holde af den famøse lille prøve.

 

Hvad er en strikkeprøve? En strikkeprøve er en forberedelse til det strikketøj, du skal til at gå i gang med. Den skal minimum måle 11x11 cm og typisk være strikket i samme mønster som selve opskriften, medmindre andet er opgivet. Strikkeprøven skal altid vaskes, som du vil vaske det færdige produkt og efter garnets henvisninger, og derefter ligge fladt og tørre. Strikkeprøven hjælper dig til at opnår de mål, der er beskrevet i opskriften, så du opnår den størrelse du strikker til.

Hvordan laver man en strikkeprøve? Inden du slår op til et nyt projekt, skal du lave en strikkeprøve. Du skal kunne måle et antal masker på en 10x10cm prøve, der ligger fladt. Det betyder at du skal slå flere masker op, end de masker du skal tælle, da endemaskerne altid vil ligge og rulle, og derfor kan man ikke regne med deres fasthed. Står der for eksempel i opskriften at strikkefastheden skal være 28 m på 10 cm, skal du slå cirka 38 m op på den anbefalede pind.

Når du har strikket i alt ca 14 cm, kan du lukke prøven af. Mål gerne prøven inden vask, for at se hvor meget garnet ændre sig. På den måde kan du løbende tjekke dit projekt undervejs i processen.

Garn ændre sig altid efter vask, og derfor skal du vaske din strikkeprøve, og behandle prøven på samme måde, som du vil behandle dit færdige arbejde. På den måde kan du regne med at prøven giver et retmæssigt billede af dit færdige strikketøj.

Hvorfor er strikkeprøven så vigtig? Din strikkeprøve er vigtig for at ramme de mål, der er beskrevet i opskriften. En strikkedesigner har brugt lang tid på at regne, måle, dobbelttjekke og få opstrikket deres designs, så de passer med de angivne størrelser i opskriften. Strikker du med en fasthed der er bare én maske formeget, så ender du med en overvide der er en hel størrelse mindre, end det du strikker efter, og i stedet for en sweater i str. M vil du ende med en sweater i str. S

Hvis jeg ikke rammer strikkefastheden? Har du lavet en strikkeprøve og er der en maske for meget, skal du lave endnu en strikkeprøve med en pind der er 1 nummer større. Har du i strikkeprøven 1 m for lidt, skal du strikke en ny prøve med en mindre strikkepind. Forsøg dig frem til du rammer den rigtige strikkefasthed.

Tips og tricks. Mål altid din strikkeprøve på et fast underlag. En strikkeprøve er blød og kan rykke sig en del, så sørg for at underlaget er fast, som for eksempel et bord. Du vil ikke få et rettidigt billede af din prøve, hvis du måler på en madras, sofa eller dit ben, da prøven bøjer sig for meget.

Har du svært ved at tælle masker er et godt råd at strikke en række med en anden farve i samme tykkelse garn halvejs igennem strikkeprøven. På den måde står maskerne tydeligere frem og bliver nemmere at tælle.

Mål gerne med en fast lineal, så arbejdet ikke rykker sig. Derefter hjælper det at sætte to stoppenåle til at markere ved 0 og ved 10 cm. Så ved du at det er imellem de to nåle, der skal tælles masker.

Skal du strikke rundt i arbejdet, er det vigtigt også at strikke rundt i strikkeprøven, da din strikkefasthed sagtens kan variere efter om du strikker frem og tilbage eller om du strikker rundt. Læs altid opskriften igennem og lav en strikkeprøve, der stemmer overens med det færdige arbejde.

Sæt et mærkat på prøven, så du kan huske hvilket garn du har strikket i, hvilken pind du har brugt og til hvad strikkefastheden blev, og eventuelt hvad prøven er lavet til. Så er det nemt at huske. 

Du kan med fordel binde knuden på endesnoren, for at huske hvilken pind du har brugt. Bind tre knuder for pind 3 og fire knuder for pind 4. Bind eventuelt en knude på opslagssnoren for at indikere halve pinde, så der er tre knuder på endesnoren, og en knude på opslagssnoren, for at huske at prøven er strikket på pind 3,5. 

Hvis jeg virkelig ikke gider lave strikkeprøver? Hvis du virkelig har svært ved at finde motivationen til strikkeprøven, kan du snyde lidt. Lav en strikkeprøve der er halv så stor, hvor du derved kun måler maskerne på 5 cm. Diktere strikkeprøven 28 m per 10 cm, skal du altså ramme 14 m per 5 cm. Det giver ikke et helt præcis billede af din strikkefasthed, men det er bedre end ingenting. Du kan lave den helt ned til 2 cm, men husk at jo mindre din prøve er, jo mindre rettidigt billede får du af strikkeprøven.

Lav strikkeprøven inden du starter dit nye projekt, men før du er færdig med dit forrige arbejde. Er du i gang med at færdiggøre et projekt, mens du planlægger det næste, så lav strikkeprøven inden du er færdig. På den måde kan du gå direkte i gang med næste projekt, uden ventetid. 

Brug kageregelen der dikterer at man efter en færdig strikkeprøve har ret til at gå ned og købe en lækker kage, som en velfortjent præmie for dit gode arbejde.

Afslutningsvis så husk at en strikkeprøve er til, for at hjælpe dig med opnå det bedste strikkeresultat. Det er synd hvis du skal spilde din tid og garn på at strikke noget, der ikke passer eller sidder ordentligt. Så fat strikkepinden og strik den prøve. Du kan godt, jeg tror på dig.


Tilføj en kommentar